Скъпи гости,

спортът (или по-общо – движението) е доказано най-добрата анти- стрес терапия, а в комбинация с удивителна природа Вие получавате най-доброто лекарство за своето тяло и душа.

Имаме удоволствието, като допълнителна услуга,  да Ви представим еднодневни програми за активности в района на К.К. Цигов чарк, които ще Ви отведат дълбоко в планината и ще имате удоволствието в горещите летни дни да се насладите на прохладата в сянката на гъстата гора. Студените реки и кристалните язовири са част от великолепието, където ще Ви пренесем. Потопете се в един свят на тишина и спокойствие, където времето е спряло, а ежедневните грижи не съществуват и често телефоните нямат обхват. Активностите, които Ви предлагаме са в четири основни направления: пешеходни преходи, велосипедни преходи, гребане с каяк и скално катерене. Всички програми се изпълняват от квалифициран планински водач и са достъпни за всеки.

Градиент на трудността:

 • Лесно – подходящо за напълно начинаещи – без никакъв опит. Физическото натоварване е минимално.
 • Умерено – подходящо за участници без опит, които се чувстват комфортно при леко физическо натоварване.
 • Средно – предишен опит в избраната активност е желателен. Липсата на опит може да бъде компенсирана от силна мотивация. Трябва да имате готовност за по-сериозно физическо натоварване.
 • Трудно – изисква се предишен опит и много добра физическа издържливост.
 • Много трудно – това са натоварвания, които поставят човешките възможности на предела.

 

 1. Пешеходни преходи:
  • Изкачване на връх Баташки снежник, преход през планината – за мотивирани –ниво на трудност – средно: Баташки снежник е емблематичен връх за баташката част на Родопите. Със своите 2082 м.н.в. той се нарежда сред най-високите върхова в планината. От най-високата му точка се разкрива пленителна гледка, която оправдава положеното усилие и причината да бъде желана дестинация за множество планинари. С около 30мин. трансфер достигаме изходната точка за настоящото изкачване. Ще се насочим към върха от запад и ще слезем от изток. Маршрутът се движи предимно през горски пътища. По-голямата част от изкачването е приятна разходка в гората с лек наклон, като през последният половин час от прехода до върха теренът е особено стръмен, но това не бива да Ви плаши. Време за изкачване 3 до 4 часа. Спускаме се от другата страна на върха. След около 1-1.5ч.  достигаме пътя, където ще ни очаква нашия транспорт.*
  • Изкачване на връх Баташки снежник – за начинаещи – ниво на трудност – умерено: Трансфер до изходната точка около 40мин. Този маршрут следва по-късото разстояния до върха – от изток – изцяло през горски почвени пътища. Времето за ходене е значително по-кратко, също така денивелация при изкачването е по-малка, в сравнение с изкачването от запад. Връхната точка ще достигнем за 2 до 2.5ч, където ни очаква невероятна панорама към язовир Батак и цялата територия на обозримите Родопи. Връщането е по-обратния път. Тази програма може да бъде комбинирана с посещение на Фотинските водопади **.
  • Изкачване на връх Домузалан – за мотивирани – ниво на трудност – средно: Това е един изключително непопулярен връх, специфичното е, че това е най-близкият връх до Цигов чарк. Намира се на границата на резерват Мантарица, а маршрутът до него преминава през широка букова гора, недокосната от човешка ръка през последните 60 години, от както е обявен резерват Мантарица. В началото пътеката е изключително приятна с отделни по-стръмни участъци. Втората част от изкачването е стръмна, но гората, през която ще минем е невероятна. Този маршрут не е технически сложен, но е подходящ за участници с добра двигателна култура, тъй като понякога ще се налага да прескачаме паднали дървета. Времето за изкачване на върха е 2 до 3 часа.
  • Посещение на крепостта Цепина и преход до жълтата скала – ниво на трудност – лесно: Това е най-леката пешеходна програма, в която могат да вземат участие дори малки деца. Крепостта отстои на 10 мин. от паркинга, а до жълтата скала ни отвежда за 1.5-2ч. лесна горска пътека с леки изкачвания и спускания. Крайната цел не е връх. Жълтата скала е много красиво панорамно място, от където ще съзерцаваме планината.
  • Изкачване на връх Голяма Сютка – за мотивирани – ниво на трудност – средно: Предлагаме Ви най-краткия път за достигане до върха – с изходна точка гр.Ракитово. След 18км. пътуване от Ракитово слизаме от колата и се отправяме нагоре. Връх Голяма Сютка (2186м.) или само Сютка е третият по височина връх в Родопите и най-високият в западния дял на планината. Изкачването е сравнително кратко (2-3ч.), но доста интензивно. През първата част пътеката е особено стръмна и може да се позадъхаме. След това наклонът намалява и неусетно стигаме до върха. Наградата обаче идва с гледката от високо, като от птичи поглед. Пред нас ще се разкрият селата Дорково и Костандово , като на длан, а в далечината връх Милеви скали. При ясно време може дори да видим масива на Стара планина.

*Програмата се реализира при минимум четирима участника

**Допълнително заплащане 15лв/участник за посещение на Фотинските водопади.

 

Цена на човек за пешеходна програма при минимум двама участника – 60лв. Цената включва: транспорт до началната и от изходната точка на маршрута, услугата на планинския водач.

В цената не са включени: храна и напитки, планинска застраховка – можете да я сключите във всяка застрахователна компания или ние да Ви я осигуриме, ако заявите поне два дни преди датата на програмата.

Бележки за пешеходните програми: За да се насладите на преживяването от тези програми трябва да притежавате: 1. Удобни затворени обувки, които ще Ви позволят да вървите продължително време без да Ви направят мазоли – маратонки или планински обувки. 2. Полиестерна тениска, защото съхне бързо. 3. Малка раница 15-25л. 4. Бутилка за вода 1-1.5л. 5. Сандвичи и енергийни храни за времето на прехода. 6. Непромокаемо яке, в случай че завали. 7. Слънчеви очила. 8. Препоръчително е да носите дълъг панталон. 9. Резервна тениска за преобличане – по желание. 10. Слънцезащитен крем. 11. Лятна шапка. 12. Вземете със себе си и доброто Ви настроение.

 

 

 1. Велосипедни преходи:
  • До крепостта Цепина през Св.Константин – ниво на трудност – средно. Тръгваме с колелетата от хотела. Този маршрут преминава предимно по асфалтов път, отначало по бреговете на язовир Батак, а после идва най-голяма трудност – изкачването до курортното селище Св.Константин, от където започва горски почвен път. Следва така нареченото „родопско равно“ –  редуват се изкачвания и спускания, като преминавайки покрай дивечовъдния участък Каракия отново стъпваме на асфалт. От най-високата точка 1400 м.н.в. при месността „Везир могила“ следва дълго спускане. Излизаме на разклон малко над село Дорково, където за последен път ще направим усилие за изкачване и достигане до крепостта Цепина. След посещение на крепостта следва спускане до гр. Ракитово, където ще натоварим велосипедите и ще бъдем транспортирани обратно в хотела. На слизане може да се отбием до плиоценския музей в с.Дорково. Време за колоездене около 6 часа.
  • Дълбоко в Родопите – кръгов маршрут – ниво на трудност – умерено. Трансфер около 30 мин. до изходната точка на маршрута. Този преход започва от разклона за горско стопанство „Беглика“. В началото се движим по асфалт и след няколко километра се отклоняваме по горски път, който с много леко изкачване ще ни отведе навътре в планината преминавайки през местността „Балинов чарк“. Ще се движим срещу течението на река Сунсуза. Малко след това достигаме най-високата точка от маршрута и следва не стръмно спускане, което ще ни отведе до „Черно дере“. С много плавно спускане продължаваме по течението на реката до вливането и в яз.Голям Беглик. От тук следва колоездене по равен терен по бреговете на язовира до язовирната стена. След още няколко минути достигаме изходната точка на маршрута.  Трансфер обратно до хотела. Време за колоездене – 4-5 часа. Този маршрут не е технически сложен, няма стръмни участъци, но е препоръчително да имате елементарен опит в колоезденето, подходящ за участници на възраст над 10 години.
  • Обиколка на яз.Широка поляна – кръгов маршрут – ниво на трудност – лесно. Трансфер до изходната точка около 30 мин. Този маршрут следва бреговете на язовир Широка поляна. Теренът по-който се движим е равен, а натоварването е минимално. Удоволствието да бъдете на това място е като пренасяне в рая. Общото време за колоездене е около 2 часа, но с всичките почивки и снимки и време за пикник ще закръглим преживяването на поне 4 часа. Подходящо и за деца.
  • Обиколка на яз.Голям Беглик – кръгов маршрут – ниво на трудност – лесно. Трансфер до изходната точка на маршрута около 30 мин. Красотата на язовир Голям Беглик ще Ви остави без думи. Това е място, от което няма да искате да си тръгнете. Движението с двуколесното превозно средство ще ни поднесе красотата на Родопите в пълният и блясък. Това е преживяване подходящо и за най-малките участници. Движението е по предимно равен терен с леки изкачвания и спускания. Времето за цялостната обиколка е около 2 часа, но с бавен ритъм и достатъчно време за снимки и почивки ще ни отнеме около 4 часа.
  • Колоездене през планината – от Беглика до Ракитово– ниво на трудност – средно. Трансфер до разклона за горско стопанство Беглика около 30 мин. Първата половина от този маршрут предлага постепенно изкачване, първо по асфалт, а по-късно през горски почвен път. Достигайки най-високата точка при местността „Газинчев чарк“ започва дълго, на отделни моменти стръмно, спускане, което ще ни отведе до асфалтовия път за пещера Лепеница. Спускането ни продължава до гр.Ракитово. От Ракитово ще бъдем транспортирани обратно до хотела. Настоящият преход не предопределя към голямо физическо натоварване, но се изискват добри умения за владеене на велосипеда при стръмни спускания. Време за колоездене около 4 часа.

Цена на колоездачна програма на човек при минимум двама участника– 100лв. Цената включва: Трансфер до началната и от изходната точка на маршрута, наем на планински велосипед, услугите на планински водач.

В цената не са включени: храна и напитки, планинска застраховка – можете да я сключите във всяка застрахователна компания или ние да Ви я осигурим, ако заявите поне два дни преди датата на програмата.

Бележки за колоездачните програми: За да се чувствате комфортно и се насладите на преживяването: 1.Носете затворени обувки. 2. Препоръчително е носенето на дълъг панталон. 3.Облечете полиестерна тениска. 4. Вземете малка раница – 15-25л. 5. Бутилка за вода 1-1.5л. 6. Слънчеви очила. 7. Слънцезащитен крем 8. Сандвичи и енергийни храни. 9. Сложете в раницата водонепромокаемо яке за всеки случай. 10. Ако разполагате с ръкавици за колоездене ги вземете. 11. Не забравяйте доброто настроение. 12. При слънчево време е добре да имате шапка или някаква кърпа за покриване на главата. Вземете предвид, че ако скоро е валял дъжд в краят на деня може да се приберем особено окаляни, заради локвите, през които ще минем. Т.е. не дръжте много на дрехите, които ще облечете.

 1. Гребане с каяк или кану.

С помощта на тази малка лодка ще се потопите в един друг свят, в стихията на  водата, където усещането за присъствието ни е много по различно от това на сушата. Елате да погребем заедно и споделим емоцията във водната шир.

 • Гребане в яз. Широка поляна. С трансфер около 40 мин. ще достигнем бреговете на язовир Широка поляна. Обличаме жилетките и влизаме в лодките. Ще разгледаме язовира от една различна перспектива. На половината на нашето приключение ще направим почивка за обяд. След това продължаваме да проучваме най-закътаните местенца от тази водна шир. Време за гребане – около 4 часа. На края на деня се отправяме обратно към хотела.
 • Гребане в яз. Голям Беглик. Не по-малко красив и внушителен от своя съсед – Широка поляна – язовир Голям Беглик ще ни посрещне с кристалната си планинска вода и стръмни северни брегове. В рамките на деня ще го преплаваме до най-далечните му краища. За обяд ще поспрем на островчето в средата или на някоя китна поляна.

Цена за програмите за гребане при минимум двама участника – 100лв. В цената е включен транспорт до съответния язовир, наем на каяк/кану и спасителна жилетка, услугата на инструктора/водача.

В цената не са включени: храна и напитки, планинска застраховка – можете да я сключите във всяка застрахователна компания или ние да Ви я осигурим, ако заявите поне два дни преди датата на програмата.

Бележки за програмите за гребане: Гребането е занимание подходящо и за деца (в присъствието на родител). Подходящо е да си обуете сандали или обувки, с които смело може да нагазите във водата. Вземете храна за пикник и поне 1.5л вода. Слънцезащитни крем и шапка са задължителни. Слънчевите очила са силно препоръчителни. Носенето на документи и електронни устройства е на Ваша отговорност – те може да бъдат намокрени или загубени във водите на язовира.

 1. Скално катерене

Катеренето е спорт, който в последното десетилетие търпи бурно развитие в България, а в някои държави с утвърдени традиции дори присъства в програмата по физкултура в училищата. Специално за гостите на К.К. Цигов чарк са разработени подходящи за начинаещи скали, където под вещото ръководство на инструктор с богат опит можете да придобиете основни умения и познания в техниката на вертикалното придвижване. Ние осигуряваме всичко необходимо. От Вас се изисква ентусиазъм.

Цена на човек за едно еднодневно занимание при минимум двама участници    100лв. Цената включва транспорт до катерачния обект, всичката необходима екипировка (с изключение на катерачни обувки – еспадрили), професионален инструктор по катерене.

В цената не са включени: храна и напитки, катерачни обувки, планинска застраховка – можете да я сключите във всяка застрахователна компания или ние да Ви я осигурим, ако заявите поне два дни преди датата на програмата.

Разгледай галерия