Препоръчваме ви!

Скъпи гости,

 най-добрата антистрес терапия е да се слеете с природата, така ще получите истинското лекарство за своето тяло и душа. Прохладата в сянката на гъстата борова гора ще ви прегърне в горещите летни дни, а студените, кристални води на язовира ще Ви очароват с великолепието си. В Цигов чарк, Ви очаква  свят на тишина и спокойствие, времето е спряло, а ежедневните грижи остават далеч от Вас.

Активностите, които Ви предлагаме са  в четири основни направления и са съобразени със сезонните и климатични особенности на курорта:

Пешеходни пътеки

Велосипедни преходи

Гребни преходи с каяк

Скално катерене

 Всички програми се изпълняват от квалифициран планински водач и са достъпни за всеки. Вид на трудността:

Лесно

подходящо за начинаещи,  натоварването е минимално

Умерено

подходящо за участници без опит, които се чувстват комфортно при леко физическо натоварване

Средно

предишен опит в избрана активност, който е желателен, а липсата на  опит може да се компенсира от силна мотивация, когато  има готовност за сериозно физическо натоварване

Трудно

повече предишен опит и много добра физическа издържливост

1.Пешеходни преходи:   

 – Връх  Баташки снежник

Той е емблематичен връх за Родопите с надморска височина  2082 м.  Преходът от изходната точка е 3-4 часа.  По-голямата част от пътя е  приятна разходка в гората с лек наклон. През последната половина от маршрута терена е вълнуващ и с малко по-стръмен наклон.  От най-високата му точка се разкрива красива гледка.

  – Фотинските водопади

Пътят за Фотински водопади започва от центъра на село Фотиново, което се намира на 20 километра от Батак. На излизане от Батак в посока Пещера се продължава малко повече от 3 километра и след това се хваща отбивката. Има пътна табела. Трябва да се стигне до Фотинската река. След това пътеката се движи по протежението на реката. Преходът до Фотинските водопади, престоят там и обратно е около 3 часа.  Пътеката до водопада e приятна, с красива картина, мирис на диви цветя и песен на птички. Също така има обособени няколко беседки за отдих и презареждане на силите. Самите водопади са три, заобиколени с уникални скални образувания. 

 –  Връх Домузалан

Връх Домузалан е висок 1840,9 м надморска височина и е най-близкият връх до Цигов чарк. Времето на прехода  е 2 – 3 часа.От Пашино бърдо пътеките към връх Сютка и връх Домузалан тръгват заедно, след около 400 – 500 м. в резерват Мантарица се разделят. От скалата на върха се открива чудесна панорама към яз. Батак, рида Каркария и връх Мел.

Резерват МАНТАРИЦА

През 1968 г. планинския дял между гр. Ракитово и връх Сютка е обявен за резерват с име “Мантарица”. Целта е опазване на най-старата гора в Родопите- иглолистна, широколистна и смесена, както и на уникално обиталище на глухари – защитен вид, както в България, така и в Европа. През 1972 г. ЮНЕСКО включва в програма “Човек и биосфера”. Над 700 тревни храстови и дървесни видове виреят тук. Птичето царство е представено от орли, соколи, черен щъркел, лещарка, гривяк, черен синигер, голям пъстър кълвач.  Преминаване през резервата става само по маркирана пътека. Не се разрешава отклонение от пътеката, късане на цветя, гъби и треви, палене на огън.

Крепост Цепина

Тя е била център на автономна област Родопска, управлявана от сестрински син на цар Калоян деспот Алексий Слав. Тук той е живял с младата си съпруга Маргарита-Изабела, единствената дъщеря на императора Анри Фландърски, брат на Балдуин Фландърски. Цепина е най-важната родопска крепост през XII – XIV век. Легендата разкрива, че крепостта пада от турците през   1373 год. след 9-месечна обсада, след като се прекъсва водопроводната мрежа. Тук се намира Хижа-музей Цепина, който  разполага с музейна сбирка, събрана от предмети и снимки от 20 години археологически разкопки.